Batony snickers
Domowa wersja batoników Snickers.
Porcje
10
Czas:
60 min
Kalorie:
396 kcal
Dobre na:
deser
deser
Baton snickers
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g suszonych daktyli
- 150 g płatków owsianych
- 100 g orzechów arachidowych
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g miodu
- 50 g masła orzechowego

Krok po kroku – przygotowanie
Krok 1
Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na noc. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Odstaw na 30 minut, aby zmiękły.
Krok 2
Daktyle odcedź z wody, następnie zmiksuj blenderem wraz z masłem orzechowym, tak by powstał gładki krem.
Do powstałego kremu dodaj orzechy ziemne i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Powstały krem wyłóż do silikonowych foremek do połowy wysokości.
Krok 4
Płatki owsiane zmiksuj blenderem na mąkę, następnie dodaj nerkowce oraz miód. Dokładnie zmiksuj. Tak powstałą masą wypełnij drugą część foremki. Całość włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Krok 5
Gdy batony będą twarde, roztop czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią batony. Całość odłóż do zamrażarki na 30 min.



Natalia
dietetyk kliniczny, psychodietetyk