Deser z tapioki

Deser dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Porcje

4

Czas:

30 min

Kalorie:

312 kcal w jednej porcji

Dobre na:

deser

deser

Deser z tapioki

Składniki

  • mleko kokosowe – 500 ml (1 opakowanie, ja używam z firmy Real Thai)

  • tapioka – 50 g suchych nasion

  • ksylitol – 2 łyżeczki (ok. 14 g)

  • mango, mrożone – 100 g
  • truskawki, mrożone – 100 g
deser z tapioki - składniki

Krok po kroku – przygotowanie

Krok 1

Nasiona tapioki gotuj na mleku kokosowym razem z ksylitolem, co chwilę mieszając, do momenty kiedy będą przeźroczyste (około 20 minut).

Krok 2

Mango zmiksuj na gładką masę, tak samo truskawki.

Krok 3

Do pucharków wyłóż ½ część puddingu, następnie mus owocowy, reszta puddingu i mus owocowy.

jak zrobić deser z tapioki

Natalia

dietetyk kliniczny, psychodietetyk