Domowa granola

Zdrowy przepis na musli.

Porcje

10

Czas:

25 min

Kalorie:

1340 kcal w całości
134 kcal w jednej porcji

 

Dobre na:

śniadanie, deser

śniadanie, deser

Domowa granola

Składniki

  • płatki owsiane – 150 g (15 łyżek)

  • miód – 48 g (2 łyżki)

  • orzechy laskowe – 30 g (2 łyżki)

  • migdały w płatkach – 20 g (2 łyżki)

  • słonecznik – 20 g (2 łyżki)

  • cynamon – 15 g (3 łyżeczki)

  • wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżeczki)

  • masło – 10 g (2 łyżeczki)

Gotową granolę możesz podać z jogurtem i ulubionymi owocami.

domowa granola

Krok po kroku – przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuść na patelni i po lekkim ostudzeniu wymieszaj z miodem.

Krok 2

Wszystkie składniki połącz, uformuj w cząstki granoli (kuleczki) i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 13-15 minut. 

płatki owsiane w granoli

Natalia

dietetyk kliniczny, psychodietetyk