Domowe batoniki owsiane
Zdrowy deser dla dorosłych i dzieci.
Porcje
10
Czas:
30 min
Kalorie:
250 kcal
Dobre na:
deser
deser
Baton owsiany
Składniki
- czekolada gorzka 100 g (1 tabliczka)
-
płatki owsiane – 150 g (15 łyżek)
-
miód – 48 g (2 łyżki)
-
orzechy laskowe – 30 g (2 łyżki)
-
migdały w płatkach – 20 g (2 łyżki)
-
słonecznik – 20 g (2 łyżki)
-
cynamon – 15 g (3 łyżeczki)
-
wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżeczki)
-
masło – 10 g (2 łyżeczki)
- masło orzechowe – 100 g

Krok po kroku – przygotowanie
Krok 1
Masło, czekoladę i masło orzechowe rozpuść w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną masę połącz ze wszystkimi składnikami.
Krok 2
Całość wyłóż do foremki, włóż do lodówki na około 2-3 godziny (aż masa będzie twarda). Po tym czasie pokrój na batoniki. Z podanych składników powinno wyjść około 10 sztuk.

Natalia
dietetyk kliniczny, psychodietetyk