Kasza z pieczonymi warzywami, fetą i roszponką

Pomysł na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny

Porcje

1

Czas:

40 min

Kalorie:

437 kcal

Dobre na:

obiad, kolację

Kasza z pieczonymi warzywami, fetą i roszponką

Składniki
  • papryka czerwona – 30 g (1/3 szt.)
  • papryka żółta – 30 g (1/3 szt.)
  • cukinia – 100 g (1/3 szt.)
  • kasza gryczana – 50 g (pół woreczka)
  • ser typu “Feta” – 50 g
  • roszponka – 2 garści
  • oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
  • tymianek, papryka wędzona, sól, pieprz
kasza z warzywami i fetą

Krok po kroku – przygotowanie

Krok 1

Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą, ugotuj w wodzie na sypko.

Krok 2

Paprykę i cukinię pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp tymiankiem i papryką wędzoną. Piecz w piekarniku w 180 stopniach, aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut).

Krok 3

Upieczone warzywa połącz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojony ser feta i roszponkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

kasza, warzywa i feta

Natalia

dietetyk kliniczny, psychodietetyk