Łazanki z pieczarkami i kiszoną kapustą

Zdrowsza wersja tradycyjnych łazanek

Porcje

1

Czas:

30 min

Kalorie:

493 kcal

Dobre na:

obiad, kolację

Łazanki z pieczarkami i kiszoną kapustą
Składniki
  • makaron łazanki – 100 g 
  • kapusta kiszona – 110 g (1 szklanka)
  • pieczarki – 100 g (5 szt.)
  • cebula- 50 g (1/2 szt.)
  • szynka drobiowa – 30 g (2 plastry)
  • olej rzepakowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz
łazanki

Krok po kroku – przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

makaron łazanki
Krok 2

Cebulę i szynkę pokrój w kostkę.

pokrojona cebula i szynka
Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim cebulę, szynkę i pokrojone pieczarki. 

podsmażona cebula, szynka i pieczarki
Krok 4

Kapustę opłucz na sicie, posiekaj, możesz ją podgotować. Ugotowany makaron połącz z kapustą oraz pozostałymi składnikami. Całość przypraw solą i pieprzem.

łazanki z szynką, cebulką i pieczarkami

Natalia

dietetyk kliniczny, psychodietetyk