Łazanki z pieczarkami i kiszoną kapustą
Zdrowsza wersja tradycyjnych łazanek
Porcje
1
Czas:
30 min
Kalorie:
493 kcal
Dobre na:
obiad, kolację
Łazanki z pieczarkami i kiszoną kapustą
Składniki
- makaron łazanki – 100 g
- kapusta kiszona – 110 g (1 szklanka)
- pieczarki – 100 g (5 szt.)
- cebula- 50 g (1/2 szt.)
- szynka drobiowa – 30 g (2 plastry)
- olej rzepakowy – 5 g (1 łyżeczka)
- sól, pieprz
![IMG_2654_wynik łazanki](https://zdrowy-duet.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_2654_wynik-scaled.jpg)
Krok po kroku – przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.
![02CA8B73-D439-4CEB-A689-1B26463ED47A makaron łazanki](https://zdrowy-duet.pl/wp-content/uploads/2021/12/02CA8B73-D439-4CEB-A689-1B26463ED47A.jpg)
Krok 2
Cebulę i szynkę pokrój w kostkę.
![IMG_2652 pokrojona cebula i szynka](https://zdrowy-duet.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_2652-scaled.jpg)
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim cebulę, szynkę i pokrojone pieczarki.
![IMG_2697 podsmażona cebula, szynka i pieczarki](https://zdrowy-duet.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_2697-scaled.jpg)
Krok 4
Kapustę opłucz na sicie, posiekaj, możesz ją podgotować. Ugotowany makaron połącz z kapustą oraz pozostałymi składnikami. Całość przypraw solą i pieprzem.
![IMG_2701 łazanki z szynką, cebulką i pieczarkami](https://zdrowy-duet.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_2701-scaled.jpg)
![dietetyk-Natalia](http://zdrowy-duet.pl/wp-content/uploads/2021/11/dietetyk-Natalia.jpg)
Natalia
dietetyk kliniczny, psychodietetyk