Sałatka ryżowa z warzywami

Szybki pomysł na kolację lub posiłek do pracy. 

Porcje

1

Czas:

20 min

Kalorie:

298 kcal

Dobre na:

kolacja, II śniadanie

Sałatka ryżowa

Składniki

  • ryż biały/brązowy (jeśli masz insulinooporność użyj brązowego) – 1/2 woreczka (50 g)
  • ogórek kiszony – 2 szt. (120 g)
  • papryka żółta – 1/2 szt. (70 g)
  • cukinia – 1/3 szt. (50 g)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • sól, pieprz, ulubione zioła
składniki na sałatkę ryżową

Krok po kroku – przygotowanie

Krok 1

Ryż opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie.

Krok 3

Ugotowany ryż wymieszaj z podsmażonymi warzywami, dodaj pokrojonego ogórka. Całość przypraw solą i pieprzem.

sałatka ryżowa

Natalia

dietetyk kliniczny, psychodietetyk