Szakszuka z pomidorami

Alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy.

Porcje

1

Czas:

20 min

Kalorie:

 266 kcal

Dobre na:

śniadanie, obiad

śniadanie / obiad

Szakszuka z pomidorami

Składniki

  • ½ cebuli (ok. 50 g)

  • 10 g oliwy

  • 2 pomidory

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 jajka 

Krok po kroku – przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie krótko podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Krok 2

Do zawartości patelni dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, smaż wszystko razem około 5 minut. Całość przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Po tym czasie na patelnie wbij jaja i duś w całość pod przykryciem, przez około 3 minuty, aż białka jajek się zetną.

Krok 4

Gotową szakszukę podaj z pieczywem (możesz zrobić z niego tosty).

Krok 5

Szakszukę możesz posypać czarnuszką lub kiełkami.

Natalia

dietetyk kliniczny, psychodietetyk