Szakszuka z pomidorami
Alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy.
Porcje
1
Czas:
20 min
Kalorie:
266 kcal
Dobre na:
śniadanie, obiad
śniadanie / obiad
Szakszuka z pomidorami
Składniki
-
½ cebuli (ok. 50 g)
-
10 g oliwy
-
2 pomidory
-
1 ząbek czosnku
-
2 jajka

Krok po kroku – przygotowanie
Krok 1
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie krótko podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 2
Do zawartości patelni dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, smaż wszystko razem około 5 minut. Całość przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Po tym czasie na patelnie wbij jaja i duś w całość pod przykryciem, przez około 3 minuty, aż białka jajek się zetną.
Krok 4
Gotową szakszukę podaj z pieczywem (możesz zrobić z niego tosty).
Krok 5
Szakszukę możesz posypać czarnuszką lub kiełkami.



Natalia
dietetyk kliniczny, psychodietetyk